Çocuklara yemek yemeyi sevdirmek ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için ipuçları
- rhomerlife
- Mar 11, 2022
- 3 min read
Updated: Mar 12, 2022
Bana verilen tavsiyeler ışığında ya da tamamen kişisel deneyimlerle bulduğum çözümler:

"Kokularla ve tatlarla erkenden tanıştırın."
Tavsiye #1 - Siz yemek yerken bebeğiniz de yanınızda olsun
Hamileyken okuduğum kitaplarda yazan bir öneri hayat kurtarıcımız oldu. Siz yemek yerken daha bir iki aylıktan itibaren bebeğinizi de yanınızda bulundurun. Ana kucağını masaya koyarak başlayıp, sonra mama sandalyesine geçtiğinde aynı masada beraber yemek yiyin. Tehlikeli olmayacak şekilde yemek yaparken mutfakta da yanınızda tutabilirsiniz. Tüm bunların amacı onu kokularla erkenden tanıştırmak.
Tavsiye #2 - Katı gıdaya zamanında geçin
Ne yazık ki bazı arkadaşlarımın 4-5 yaşına gelen çocuklarına hala sıvı gıda vermek zorunda kaldıklarını duyduğumda çok üzülmüştüm. Bu durumu yaşamamak için 6 aylıktan itibaren bebeğinizi yavaş yavaş katı gıdaya alıştırın. Püre kıvamında başlamanız gerekse de, püreyi blender yerine biraz daha pütürlü bırakacak eski usul cam rende, çatalla ezme, süzgeçten geçirme yöntemleri ile elde etmeye çalışın. Yavaş yavaş kıvamını koyulaştırın. Küçük parçalara geçmeyi çok ileri atmayın. Korkmayın. Ama tabii ki asla boğazına kaçabilecek sert yiyecekleri vermeyin. Sadece damağıyla ezebildiğini unutmayın.
Tavsiye #3 - Diş kaşıyıcı olarak salatalık ve muz verin
Temiz bir tülbentin içinde ya da artık bebek mağazalarında rahatça bulabileceğiniz filelerle muz, salatalık, şeftali gibi rahatça püre kıvamına dönüşebilecek gıdalar hem diş kaşımak için bire bir, hem de kendi kendine yemek yemenin keyfini çıkarması için güzel bir başlangıç.
Tavsiye #4 - Yiyeceklere parmaklarıyla dokunsun
Halka şeklinde kahvaltılık çerezler parmakla yemeye başlangıç için ideal. Ama Türkiye'de sadesini hala bulamadım. Küçük küçük parçalanmış beyaz ekmek içi de aynı işi görür. Mama sandalyesinin masasının üzerine ya da elini sokup çıkarırken dökülmesini engelleyen ağzı yarı kapalı plastik kaplar içine koyarak verebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda sayı saymayı öğretmek için de güzel bir yöntem bu.
Tavsiye #5 - Erkenden yemek çeşidini artırın
İlk başta sadece belli yiyeceklerle başlamanız gerekiyor tabii ki. Ama doktorunuza danışarak yavaş yavaş çeşitliliği artırın. Sebze çorbasına çok çeşitli sebzeler, tavuk/et suyu, pirinç koyun. Kısa bir süre sonra kendi yediğiniz yemeklerin suyundan vermeye başlayın. Sebze yemeklerini ezerek verin. Sadece yağ, salça ve tuzun çok olmamasına dikkat edin.
Tavsiye #6 - Sizin de sevebileceğiniz yemekleri ona yedirin
Asla sizin yemeyeceğiniz kadar lezzetsiz bir şeyi yemesi için zorlamayın. Sebze çorbasını ona göre yapsanız da içine biraz daha tuz ve yağ koyduğunuzda sizin de yiyebileceğiniz bir çorba olsun. Anneannemiz 10 çeşit sebze ile koca tencere dolusu çorbalar yaptığından bizim başka çaremiz de yoktu aslında :)
Tavsiye #7 - Tadları birbirine çok karıştırmayın
Peynir, pekmez ve yumurta karışımını vermenin yaptığım en büyük hatalardan biri olduğunu düşünüyorum. Ayrı ayrı sevilebilecek tadlar karışınca çok sevimsiz olabiliyor. Bulamaç yerine tadı ve görüntüsü güzel şeyler yemek onların da hakkı.
Tavsiye #8 - Meyve sevmesini istiyorsanız önce siz yiyin
Bir arkadaşım oğlunun hiç meyve sevmediğinden yakınıyordu. Sonra anlaşıldı ki kendi de sevmezmiş. Eğer siz çocuğun karşısında suratınızı ekşitirseniz o da bunun kötü bir şey olduğunu düşünecektir. Sizin de bayılarak yediğiniz bir meyve salatasına ise onun itiraz edeceğini sanmıyorum.
Tavsiye #9 - Sebze güzeldir
Brokolinin tadının kötü olduğuna inanır ama sırf sağlıklı olduğu için yemeye zorlarsanız, sevmez. Ama az haşlayıp, çok lezzetli bir çerez gibi önüne koyar ve onunla beraber hapur hupur yerseniz sonra onun da favori yiyecelerinden biri oluverir. Salataya koyacağınız salatalık ya da havucu soyup eline tutuşturursanız bir süre sonra o kadar severler ki salataya koyacak malzemeniz kalmayabilir. Hatta sevdikleri sıralamasında salatalık babanın önüne geçebilir :)
Tavsiye #10 - Şekillendirin
Nasıl güzel sunulmuş bir yemek sizin iştahınızı artırıyorsa, araba şeklinde bir elma, ya da kelebeğe dönüşmüş bir domates onların da hoşuna gidecektir. Omletin üzerine koyacağınız zeytinden iki göz, domatesten bir ağız kahvaltıyı daha sevimli bir hale getirecektir.
Tavsiye #11 - Birlikte yemek yapın
Küçücük bir frın, ve minik tavalardan oluşan bir oyuncağımız vardı. Oyun hamurundan yemekler yapıp nam nam diyerek yemekle başladık. Sonra birlikte kurabiyeler, kekler yaptık. Çok daha küçükkense anneannemiz ayıkladığı bezelyelerle oynatırdı. Yiyeceklere dokunsunlar, kendileri merak edip tadına baksınlar. Kendi yaptıkları yemeği daha büyük keyifle yiyeceklerdir.
Tavsiye #12 - Markete/pazara birlikte gidin
Sebze meyve alışverişini birlikte yapın. Eğer çikolata ve cips reyonuna girmezseniz belli bir yaşa kadar onlarla tanışmamasını sağlayabilirsiniz. Hatta oğlunuz gidip çok lezzetli olduğunu düşündüğü için markette patlıcanı dişleyebilir :)
Tavsiye #13 - Bazen biraz kandırın
Siz çay içerken onun da canı çekiyorsa pekmezli suyu çay diyerek verin. Peyniri tek başına yemiyorsa, omletin ya da böreğin içine azar azar katarak alıştırın. Yumurtayı sevmiyorsa pankek yapın. Sebzeyi böreğin içinde çok da farketmeyebilirler ya da meyve pastanın üzerine konunca çok da itiraz etmeyebilirler.
Tavsiye #14 - Üç kaşık kuralı
Sevmeyeceğini düşündüğü bir yemeği denemesi için onu cesaretlendirin. Yediği zaman risk almış olacağını bunun kahramanlık olduğunu söyleyebilirsiniz. Ya da biraz daha büyüdüğünde üç kaşık dene sevmezsen bırak diyerek yavaş yavaş alıştırabilirsiniz. Birkaç sefer bunu yaptıktan sonra inanın bir süre sonra itiraz etmemeye, sonra da sevmeye başlıyorlar.
Tavsiye #15 - Boşverin
Bazı şeyleri de bırakın yemesin. Bir süre sonra arkadaşından, ya da izlediği bir filmden etkilenip yemeye başlayabilir. Ya da onun yerine başka şeylerle beslenmesini yine dengeleyebilirsiniz.
Dikkat : Çok da sevdirmeyin
Çünkü sonra yemeyi o kadar çok seviyorlar ki, bu sefer yemelerini engellemek zorunda kalabiliyorsunuz :)
Comments