Gizli Bağlama ile Sarma Tekniği Kullanarak Afrika Sepeti Yapımı
- rhomerlife
- Aug 16, 2021
- 3 min read
Updated: Feb 10, 2023
İstediğiniz kalınlıkta iple çalışabileceğiniz, sağlam ve güzel görünen bir afrika sepeti için tığ kullanarak gizli bağlama tekniği
Bu teknikle sadece tepsi değil, büyük sepetler de yapmanız mümkün. Süreyi azaltmak için büyük sepetlerde kalın ipler kullanmak iyi oluyor. Onun dışında teknik aynı.
Malzemeler
İskota halatı
Tığ
Tepsi için : Mumlu ip
Sepet için : Ribbon ip
Başlangıç
Halatın ucunu bantlayın ki sonradan açılmasın. Saracağınız ipin ucunu halatın ucunun ters tarafından 2-3 parmak uzakta bırakıp, sarmaya bantlı kısımdan başlayın, halat ve ipin üzerinden birlikte sarın. Bu sayede ipiniz açılmayacaktır. Halatı yuvarlayabilecek duruma geldiğinizde ipi ortadan geçirerek iki sıra halat üzerinden sıkıca sarmaya devam edin.

İkinci sıraya geçtiğinizde, temiz bir görüntü için, iki kere halatın üzerinden sarıp, bir kere en içteki delikten geçirerek sarın.
İki sıra bittikten sonra aşağıdaki şekilde tek sıra sarmaya başlayın.
Sarma
Ben halatı sola doğru bırakıp ipi dıştan içe doğru sarmayı tercih ettim. Saracağınız ipi 2m civarında tutmanızı öneririm. Bu sayede hem çok sık ip değiştirmek zorunda kalmazsınız hem de bağlantı geçişlerini yaparken çok zorlanmazsınız. İpi hep sıkı sarın. 10 kez sarıp bağlantıya geçin.
Gizli bağlantı tekniği
Her 10 sarımdan sonra ipi dairenin altına doğu alın. Tığ kullanarak bir önceki sıranın altından ipi üste doğru çekin
İpi alttaki sıranın üstünden geçirip halatın altına çekin. Gizli bağlantınızın iyi olabilmesi için bir önceki sıradaki ipleri hafifçe aralayıp ipi onların arasına sıkıştırın Bağlantının sağlam olması için halatı iyice alt sıraya yakınlaştırıp ipi çekin ve sıkıca sarmaya devam edin.
İp ekleme
İpiniz 10-15 cm kadar kaldığında ucu sarma yönünün tersinde kalacak şekilde yeni ipi halatın üzerine yerleştirin. Eski ipinizi yeni ip ve halat üzerinden sıkıca sarın. Eski ipin bitmesine 3 cm kadar kaldığında iki ipi halatın arkasında yer değiştirin. Yeni iple eski ipin üzerinden sarmaya devam edin. Eski iple yeni ip üzerinden bağlama yaparak devam edebilir, ve değiştirme işlemini bağlama değil de sarma sırasında yapabilirseniz daha iyi oluyor. Ama her zaman denk gelmeyebilir.
Yeni bir renge geçme

Yeni bir renge geçmek istediğinizde ip ekleme işleminin aynısını yapacaksınız. Ama eski renkteki ipinizi kesmeyin, alttan devam ettirin. Çünkü birçok modelde iki renk arasında sürekli geçiş yapmak zorunda kalabilirsiniz. Yeni ipinizi de modelde sırası gelmeden önce eklemeniz gerekiyor ki sağlam olsun.
Kulplar
Kulpa başlayacağınız yerde bağlantı yapıp, sonra bırakacağınız kulp kadar ipi sarın. Bitirirken yine bağlantınızı yapın.
Bitiş
Başlangıçta olduğu gibi bitişte de halatı kestikten sonra ucunu bantla yapıştırın. İpi ucuna kadar sarıp sonra uçtan geriye doğru giderek her seferinde bir alttaki sıranın altından geçirerek bağlayın.
İpuçları ve Öneriler
Gizli bağlantı tekniğini https://www.youtube.com/c/YivDesign/ adresindeki yöntemden esinlenerek oluşturdum.
İpim kalın olduğu için iğne yerine tığ kullandım. Ama bence ince iple bile tığ kullanmak daha kolay olabilir. Her seferinde iğneye ip takmaktan kurtulmuş olursunuz.
Iskota halatını https://www.youtube.com/watch?v=9QkGfjno9kA adresindeki videodaki tavsiye üzerine kullandım. Pamuklu halata göre daha sağlam olduğunu göstermişler. Benim kullandığım denizci halatı diye geçen polyester ve çok daha sert bir iskota halatı idi. Belki çalışması biraz zor oldu ama ben yine de sağlamlık ve dayanıklılık açısından sonuçtan gayet memnunum.
İlk hedefim saksı yapmaktı. O yüzden suya dayanıklı olur diye iskota halatı üzerine mumlu ip kullandım. Ancak o kadar uzun sürdü ki bu şekilde devam edemeyeceğimi görüp tepsiye dönüştürdüm. Daha sonra ribbon ip kullanarak saksı/sepet yaptım. Çok memnun kaldım.
Eğer tabak ya da dekoratif tepsi yapmayı planlıyorsanız pamuk halat yeterli olabilir. Yine dekoratif amaçlı kullanılacaksa etamin ipi, makrome ipi ya da naylon ip kullanmak daha iyi olabilir.
Aslında orjinal afrika sepeti rafya ile yapılıyor, alternatif olarak da kağıt ip kullanılıyor. Halat olarak da çoğu zaman jüt/hasır kullanılmış. Ama ben jüte dokunamıyorum, doğal rafya zahmetli olur diye düşündüm, kağıt ip deneyeceğim.
Bu modelde bejden siyaha geçtiğim yerlerde 5 sıra bej, sonra 5 sıra siyah yaptıktan sonra gizli bağlantıyı siyahla yaptım. Sonra 5 siyah ve 5 bej olarak devam ettim. Bağlantı yerlerinde birer ilmeklik siyahlar görüyorsunuz. Eğer bunu istemiyorsanız bejle bağlantınızı yapıp, bağlantıdan sonraki ilk ilmeği siyah yapmanızı, 10 sıra siyahtan sonra, beje geçip hemen bağlantı ile başlamanızı öneririm. Siyahtan beje ilk geçtiğim yerde bağlantıları bu yöntemle gizleyemezdim. Ama seçeceğiniz daha akıllı bir modelle bu dertten kurtulabilirsiniz. Özellikle spiral tarzı modeller ya da ters üçgen başlangıçlar bu açıdan çok uygun.
Başlangıç ve ip değiştirme için https://www.craftyarncouncil.com/desert2.html adresinde çok güzel çizimler var. Ancak ben iskota halatı kullandığım için sertlik ve kalınlıktan dolayı bu şekilde kıvırmam mümkün olmadı. Onun yerine, daha büyükçe bir halka ile başladım, ikinci sıraya geçtiğimde iki sıra halattan, en ortadaki delikten 3-4 kere geçirerek sağlamlaştırdım. İkinci sırada iki kere tek halata, bir kere iki kat halat üzerinden delikten geçirerek sarıp hem güzel hem de sağlam bir başlangıç yapabildim.
Örnek model istiyorsanız https://www.basketsfromafrica.com/ adresinde satılanlar harika
https://rhomerlife.wixsite.com/pufnoktasi/post/afrika-sepeti-teknikleri yazımda farklı teknikleri karşılaştırdım. Bakmanızı öneririm.
Daha fazlası Rhome Pinterest sayfasında: https://tr.pinterest.com/rhomerlife/afrika-sepeti
Comentários